Wednesday, January 25, 2012

KEhiDuPaN

..Hidup terlalu gembira sampai suatu ketika lupa pada PENCIPTA..

Berada di suatu kawasan yang lapang,
Hati menjadi kosong,
makin bercelaru, serabut...
Awak bikin saya cantik ke??
cuba bijak dengan akal  bukan  nafsu
..........................................Mengapa ALLAH ciptakan saya di dunia ini???......
dengan  perasaan yang bermacam-macam.................
KECEWA??
MARAH??
MASALAH?? 
 KEMUDIAN GEMBIRA??


JAWAPAN KEPADA PERTANYAAN:-
Setiap manusia di berikan satu hati untuk di jaga dengan sebaik-baiknya agar hati itu tidak menjadi kotor dan busuk kelak..

KECEWA :- ALLAH berikan hati supaya kita dapat merasai PERASAAN, perasaan sedih  wujud dan kemudian timbulnya kekecewaan,  bila kecewa kita berdoa kepada ALLAH supaya kembalikan kebahagiaan itu. Sedarkah dengan kecewa yang ALLAH berikan  itu adalah supaya kita kembali dekat kepadaNYA dan  menjadi seorang yang paling TABAH (menghadapi setiap dugaan).....

MARAH :- Hati juga boleh merasai perasaan MARAH, marah itu sifat syaitan. Syaitan amat  suka bila manusia mempunyai perasaan yang sama dengannya. Terkadang kita lupa tentang KESABARAN. Tahukah anda dengan kesabaran boleh menghapuskan api-api kemarahan.
"Siapa yang menahan marah, padahal ia boleh melepaskan kemarahannya, maka kelak pada hari kiamat, Allah akan memanggilnya di depan sekalian makhluk. Kemudian, disuruhnya memilih bidadari sekehendaknya." (HR. Abu Dawud - At-Tirmidzi)"....

MASALAH :- Kita selalu mengeluh dengan masalah yang timbul, masalah buat hidup kita suram, kemudian timbul  perasaan marah dan berasa kecewa. Tetapi ingatlah, ALLAH telah menyempuurnakan hidup kita dengan ciptaanNYA. Allah berikan kita AKAL supaya kita gunakannya sebaik yang mungkin, berfikirlah untuk  menyelesaikan segala masalah, barulah hidup ini mencabar. Bersyukurlah dengan nikmat kurniaanNYA ;-)

GEMBIRA :- ALLAH berikan beribu-ribu ujian supaya kita TABAH, SABAR dan BERSYUKUR.  Ingatlah dengan setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. KEGEMBIRAAN pasti datang apabila kita kembali berada pada Landasan-NYA.
 
COrEtAn iKHLas DAri aNa *a$m@h*

Kita minta PANAS tapi kadangkala ALLAH turunkan HUJAN,
Kita minta KESENANGAN tapi kadangkala ALLAH  turunkan KESULITAN,
Kita minta KEGEMBIRAAN tetapi ALLAH turunkan MUSIBAH,
sehingga suatu waktu kita TIDAK MAMPU menahan BEBAN lalu menitiskan AIR MATA,
tetapi SEDARKAH kita???
di sebalik DUGAAN dan KESEDIHAN itu 
dapat mendekatkan diri kepada-NYA,
Sehingga suatu waktu ALLAH turunkan semula PELANGI INDA
untuk kita kembali TERSENYUM....
BERSABARLAH dengan UJIAN-NYA
&
BERSYUKURLAH dengan KURNIAAN-NYA;-)
22-june-2011No comments: