Wednesday, November 2, 2016

Mati yang pasti

Bismillahirrahmanirrahim....

Dah lama berfikir, bila boleh ketemu mak lagi, hati ni rindu, rindu pada mak, orang yg sentiasa ada susah senang, sedih, gembira, buntu. Ya Allah, tempatkan ibuku di taman syurgaMU tanpa di hisab. Sungguh aku sayang emak, ketemukan aku dgn kedua ibubapaku di syurga nanti Ya ALLAH.

Mati,
dulu aku takut utk mengingati, seakan-akan mahu jauhi kematian tu, tapi sedari semakin hari, semakin bertambah usia, mati itu semakin menghampiri.. Ya, sudah tiba masa aku mengingati mati, kerana dunia ini sementara. Beberapa waktu ini, aku terfikir untuk pesiapkan diri utk ke alam kematian, bukan aku terasa gagal untuk hidup di dunia, cuma aku takut aku semakin lalai menuju akhirat..

Mati,
sakitnya kematian, aku takut. Sakaratul maut, aku takut. Tapi yang paling aku takut bila aku belum bersedia bertemu Sang Hakiki. Ya ALLAH, aku mohon, ampuni segala dosa-dosa aku sebelum aku di jemput olehMU.

Mati,
aku kena bersedia, bila-bila waktu sahaja aku di ambil ILAHI, saat tu, tiada siapa boleh halang aku dari mati, yang tinggal cuma amalan aku yg boleh selamatkan aku. Tapi cukupkah??? siapa lagi yang akan mendoakan aku setelah aku tiada, setakat hari ini, saat ini, aku belum punyai anak soleh/solehah utk mendoakan aku.... aku kena bersedia!!!

Mati,
aku cuba cari peralatan kematian... Sungguh, aku ingin permudahkan perjalanan aku untuk bertemu ILAHI, aku ingin percepatkan perjalanan untuk bertemu Sang Pencipta, kebumikan aku di tempat aku dimatikan, jangan perlambatkan.. Sungguh, semoga Allah permudahkan segala urusanku di dunia dan akhirat, matikan aku dalam sujudku bertemu ILAHI. Alhamdulillah, beberapa hari lepas aku mencari set mandi jenazah & set kafan, dan aku jumpa.... Aku mohon agar aku sentiasa mengingati mati saat aku letakkan set jenazah dalam bilik tidurku... Ya akulah "BAKAL JENAZAH".

Mati,
Ya Rahman Ya Rahim,
matikan aku dalam husnul khotimah, terimalah segala amalanku, hapuskanlah doa-dosaku & kedua ibubapaku, keluargaku, sahabat & orang yg sentiasa dalam doaku.
ku juga mohon, maafkanlah aku di setiap perkataan, perbuatan di setiap hari-hariku bersama kalian yang sentiasa menemani aku.

Mati,
Aku cuba bersedia menuju cinta hakiki, cinta ILAHI.... aku mohon, seandainya kalian yg membaca isi hati ini, permudahkanlah pemergianku, jangan hiasi kuburku dgn segala apa-apa kecuali batu sungai dan pokok utk perteduhanku.. kalian, ku mohon, maafkan aku di sepanjang perkenalan di dunia ini kerana aku tak tahu, bila ALLAH akan menjemputku pulang kepadaNYA.akulah bakal jenazah,
cita2 ku utk menjadi bidadari di syurga ILAHI...